Ana içeriğe geç

Sanal Ağlar

Sanal LAN (VLAN) olarak da bilinen sanal ağ, fiziksel ağ altyapısı üzerinde yazılım tabanlı bir şekilde oluşturulan ve yönetilen bir ağdır. Bu ağlar, sanal bir ortamda fiziksel ağ bileşenlerini (anahtarlar, yönlendiriciler, sunucular gibi) simüle ederek kaynakların ve bağlantıların sanal olarak paylaşılmasına olanak tanır.

Sınırlamalar

Bilgi
  • Ağ, kendisine bir yönlendirici veya yük dengeleyici bağlıysa silinemez (yönlendiriciye bir VPN bağlıysa silme işleminin sırası sırasıyla VPN, yönlendirici ve ağ olmalıdır).

Sanal Ağ Oluşturma

  1. Ağ Bağlantıları sayfasında bulunan "Yeni Ekle" butonuna tıklayın.

  2. "Ağ Oluşturma" penceresinde ağınıza bir isim belirtin ve ardından aşağıdakileri yapın;

    • IP Adresi Yönetimini etkinleştirin veya devre dışı bırakın;
      • IP adresi yönetimi etkinleştirildiğinde, ağa bağlı sanal makinelere yerleşik DHCP sunucusu tarafından dengeleme havuzlarından IP adresleri otomatik olarak atanacak ve özel DNS sunucuları kullanılacaktır. Ayrıca, varsayılan olarak tüm sanal makineler ağ bağlantı noktaları için sahtekarlık koruması etkinleştirilecektir. Her sanal makine ağ arayüzü, yalnızca IP ve MAC adresleri atanmışsa IP paketlerini kabul edebilecek ve gönderebilecektir. Gerekirse bir sanal makine arayüzü için kimlik sahtekarlığı korumasını manuel olarak devre dışı bırakabilirsiniz.

      • IP adresi yönetimi devre dışı bırakıldığında, havuz aralıklarının düzenleme aşamasında silinmesi, oluşturduğumuz makinede hatalara yol açabilir. İkincil veya birincil IP'lerin eklenmesi makinenin hatalarla karşılaşmasını engellemez. Ne DHCP ne de ağdaki ağ geçidi değerleri bu durumu engelleyemez. Birincil koşul havuzun menzili gibi görünüyor. Bu nedenle, IP adresi yönetimi kapatıldığında oluşturulan ağlar, havuz aralığına sahip olmadıkları için sanal makine oluşturma sırasında ağ seçiminde görüntülenmez.

      Not Her durumda, sanal makinenin içinden statik IP adreslerini manuel olarak atayabileceksiniz.
  3. IP Adresi Yönetimini etkinleştirdiyseniz şu adımlara geçeceksiniz;

    1. Yerleşik DHCP sunucusunu etkinleştirin veya devre dışı bırakın;
      • DHCP sunucusu etkinleştirildiğinde, sanal makine ağ arayüzlerine otomatik olarak dengeleme havuzlarından veya havuz yoksa ağın tüm IP aralığından IP adresleri atanacaktır. DHCP sunucusu IP havuzundan ilk iki IP adresini alacaktır.
      • DHCP sunucusu devre dışı bırakıldığında, sanal makine ağ arayüzleri IP adreslerini almaya devam edecektir, ancak bunları sanal makinelerin içine manuel olarak atamanız gerekecektir.
      Not
      • Sanal DHCP hizmeti yalnızca mevcut ağ içerisinde çalışacak ve diğer ağlara açık olmayacaktır.
    2. Bir veya daha fazla dengeleme havuzu (sanal makinelere otomatik olarak atanacak IP adresi aralıkları) belirtin.
    3. Sanal Makineler tarafından kullanılacak DNS sunucularını belirtin.
  4. "Sanal Ağ Oluşturun" butonuna tıklayın.

Sanal Ağları Yönetme

  • "Ağ Bağlantıları" sayfasında düzenlemek istediğiniz Sanal Ağa tıklayın.
  • Sağ tarafta açılan pencerede sanal ağın adını ve alt ağını düzenleyebilirsiniz.
  • Ayrıca bu sayfadan sanal ağları silebilirsiniz. Silmek istediğiniz Sanal Ağa tıklayın ve ardından "Sil" butonuna tıklayın.